Czy whisky może pochodzić jedynie ze Szkocji?

Na świecie istnieje przekonanie, że prawdziwa whisky, zwana szkocką, pochodzi właśnie ze Szkocji. Jednakże w pewnym momencie w Ameryce rozpoczęto produkcję swojej whisky, która do tej pory bije rekordy popularności w sprzedaży na całym świecie. Amerykańska whisky Jim Beam to przede wszystkim bourbon, który dla koneserów będzie miał znacząco różny smak od tradycyjnej, ostrej szkockiej. Delikatny bourbon to delikatna wersja whisky, ale za to jakże wyrazista i oryginalna – nie warto jej ignorować.

Podstawowa różnica

Tradycyjna szkocka powstaje na bazie jęczmienia i nie jest mieszana z żadnym innym zbożem. Jej opalanie odbywa się nad torfem, a sam trunek dojrzewa w specjalnie do tego przygotowanych beczkach. Bourbon Jim Beam stworzony jest w trzech czwartych z kukurydzy, do której dodane są inne zboża, a suszenie skiełkowanych ziaren odbywa się poprzez suszenie gorącym strumieniem powietrza. Tylko te różnice dają podstawę do różnych smaków alkoholi, a nawet do różnicowania ich nazw – bourbon i whisky.

Jedna destylarnia Jim Beam

Ten popularny bourbon od siedmiu pokoleń powstaje w jednym miejscu i jest produkowany przez jedną rodzinę. Przez dziesiątki lat jedyne, co zostało zmienione to technologia produkcji i komputeryzacja każdego procesu, jednakże jeśli chodzi o sam skład alkoholu, to nie uległ zmianie nawet szczep drożdży, który używany jest do produkowania bourbona od zawsze. Konsekwencja i związanie z tradycją są tutaj godne podziwu, a pozostawanie wciąż na najwyższym miejscu w rankingu bourbonów nie należy do przypadków, lecz konsekwentnie właśnie osiągniętego celu.